ciklusharmonia_vera

ciklusharmonia_vera

Mi az a Ciklusnapló és Miért hasznos Neked is Vezetned?

2024. április 28. - J Vera

Hallottál már korábban a ciklusnaplózásról?

Nem, nem arról van szó, hogy nap mint nap köröket írj a naptáradba, de nem szeretném elviccelni ezt a témát, mert annál sokkal több figyelmet érdemelne. A ciklusnapló vezetése annyit tesz, mint naprakész információkat vezetsz a menstruációs ciklusod minden izgalmas és néha nem annyira izgalmas részletéről.

Nyilván felmerül benned a kérdés, hogy miért lenne ez hasznos neked?

Nos, egyrészt megismerheted a tested sajátosságait, mint egy igazi belső útikalauz. Tudd meg, mikor vagy Superman női változata, és mikor jobb, ha otthon maradsz bekuckózva a kanapén és megadod a testednek és a lelkednek a pihenést és feltöltődést, amire szüksége van. Nem csak a jövőbeli éned fogja megköszönni, de talán a barátaid és családod is, amikor felkészültebben navigálsz az érzelmi hullámvasutakon.

Hogyan kerüld el, hogy a ciklusnapló vezetése ne legyen unalmas kötelesség?

Ha eldöntötted és eljutottál addig a lépésig, hogy vezetsz ciklusnaplót, de ott van benned a kétség hogyan lehet ezt „szórakoztatóvá tenni”, hogy ne csak egy újabb unalmas teendővé váljon a listádon? Például egy tipp: ne csak a „hivatalos” dolgokat vidd fel vagy írd fel a naplódba. Jegyezd fel azokat a kis dolgokat is, amik boldoggá tesznek, vagy épp ellenkezőleg, amiket jobb elkerülni bizonyos napokon. A ciklusnaplód legyen olyan egyedi, mint Te magad!

A ciklusnaplód nem csak egy száraz nyilvántartás arról, mi zajlik éppen a testedben, hanem egy útmutató is egyben a megértés és az önelfogadás útján. Ez a napló egy utazás a saját belső világodba, amely segít megérteni és elfogadni önmagad minden aspektusát. Amikor visszaolvasod a naplódat, rájöhetsz, hogy bizonyos napokon miért vagy kreatívabb, társaságkedvelőbb, vagy éppen miért szeretnél egyedül lenni. Ez a fajta önismeret aranyat ér, és segíthet jobban kezelni mind a mindennapi élet kihívásait, mind a nagyobb életdöntéseket.

Szóval én arra bíztatlak, hogy vedd a kezedbe az irányítást, és kezd el dokumentálni a saját egyedi ciklusodat. Ki tudja, milyen felfedezéseket tartogat még számodra!

Tarts velem és ismerd meg jobban a ciklusod és ezáltal a saját tested működését!

További tartalmakért kövess az instagramon: 

Ciklusidőszámítás: tisztázzuk, hány napos a menstruációs ciklusod

A női menstruációs ciklus hosszának megértése kulcsfontosságú lehet minden nő életében, legyen

szó az általános cikluskövetésről, családtervezésről vagy az egészségügyi problémák

diagnosztizálásáról. A „Hány napos a ciklusod?” kérdés azonban gyakran okoz zavart, mert sokan

nem értik, mit is jelent pontosan ez a kérdés és hogyan válaszoljanak rá helyesen.

Gyakori félreértés, hogy a menstruációs vérzés időtartamát tévesen azonosítják a teljes ciklus

hosszával. Fontos tisztázni, hogy a menstruáció általában csak néhány napig tart, míg a teljes ciklus

átlagosan 21-35 nap között mozoghat.

Mivel minden nő ciklusa egyedi, a „hány napos” kérdésre adott válaszok széles skálán mozoghatnak,

ezért is fontos, hogy mindenki a saját ciklusának ismeretében válaszoljon, és ne feltételezzen

általános érvényű normákat.

A kérdés akkor értelmezhető helyesen, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a menstruációs ciklus a

menstruációs első napjától a következő menstruáció első napjáig tartó időszakot jelenti. Ez magában

foglalja a teljes hormonális ciklust, nem csak a vérzés napjait.

Tarts velem és ismerd meg jobban a ciklusod és ezáltal a saját tested működését!

További tartalmakat az instagram oldalon találtok:

 

 

Éjszakai titkok: 10 tipp az alvási rutin kialakításához a női ciklus egyensúlyáért

A női test csodálatosan összetett és finom egyensúlyon alapul, ahol minden összefügg mindennel. A menstruációs ciklusunk nem kivétel – a hormonális változások, amelyek minden hónapban bekövetkeznek, befolyásolhatják az életünk számos aspektusát, többek között az alvásunkat is.

Egy jól kialakított alvási rutin nem csak, hogy segíthet jobban pihenni, de hozzájárulhat a hormonális egyensúly fenntartásához, csökkentheti a PMS tüneteit és javíthatja az általános jólétet. Ráadásul, a kiegyensúlyozott alvásminta elősegítheti a stressz kezelését, ami szintén létfontosságú a ciklus szabályosságának és egészségünk megőrzésének szempontjából.

10 tipp az alvási rutin kialakításához:

  1. Következetes alvási menetrend: Igyekezz minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, még a hétvégeken is. Ez segít szabályozni a belső órádat.

  2. Nyugtató esti rutin: Alakíts ki egy pihentető esti tevékenységsorozatot, mint például olvasás vagy meditáció, ami segít ellazulni és felkészülni az alvásra.

  3. Digitális detox lefekvés előtt: Kerüld a képernyőket legalább egy órával az alvás előtt. A készülékek kék fénye zavarhatja a melatonin termelődését, ami nehezíti az elalvást.

  4. Kényelmes alvási környezet: Biztosíts egy hűvös, sötét és csendes szobát az alváshoz. Használj kényelmes matracot és párnát, hogy támogasd a testet.

  5. Kerüld a nehéz ételeket és stimulánsokat: Próbáld meg elkerülni a nehéz ételeket, a koffeint és az alkoholt az esti órákban, mivel ezek zavarhatják az alvást.

  6. Fizikai aktivitás: A rendszeres testmozgás javíthatja az alvás minőségét, de kerüld a túl intenzív edzést közvetlenül lefekvés előtt.

  7. Relaxációs technikák: Gyakorolj légzőgyakorlatokat, jógát vagy meditációt az esti órákban, hogy csökkentsd a stresszt és elősegítsd az elalvást.

  8. Naplózás: Ha az agyad éber és gondolataid zakatolnak, próbáld ki az esti naplózást. Írd le a nap folyamán történteket, terveidet vagy aggodalmaidat, hogy nyugodtabban térhess nyugovóra.

  9. Meleg fürdő vagy zuhany: Lefekvés előtt 30-60 perccel vegyél meleg fürdőt vagy zuhanyt (ez kifejezetten a luteális szakaszban nagy segítség, amikor emelkedett az alaptesthőmérséklet)

   10. Alvást segítő kiegészítők: kortyolgass kamilla, levendula vagy citromfű teát lefekvés előtt 2-3 órával - vagy           a magnézium pótlása is segíthet a pihentetőbb alvásban (akár krém formában is)

Az alvási rutin kialakítása nem csak az éjszakai pihenésedet javíthatja, hanem hosszú távon a női egészségedet is támogatja.

Kezdj el ma este apróbb változtatásokkal, és figyeld meg, hogyan változik meg a közérzeted és a ciklusod a jobb alvási szokások bevezetésével!

Tarts velem és ismerd meg jobban a ciklusod és ezáltal a saját tested működését!

Endometriózis - a gyakran „félreértett” vagy aluldiagnosztizált betegség

Március az endometriózis hónapja, ez egy olyan időszak, amikor kiemelt figyelmet fordítanak erre a gyakran "félreértett" vagy alul diagnosztizált állapotra. Az endometriózis a termékeny korban lévő nők körülbelül 10%-át érinti világszerte (döntően a 25-35 év közötti nőket érinti). Ez a krónikus, jóindulatú betegség a méh nyálkahártyájához hasonló szövet(ek) megjelenését és szaporodását jelenti leggyakrabban a kismedencében és a petefészekben vagy a hashártya felszínén.

A betegség kialakulásának pontos oka sajnos nem ismert, és a tünetek megjelenése is széles skálán mozoghat.

Leggyakoribb tünetek:

  • erős és fájdalmas menstruációs vérzés
  • szexuális együttlét alatt jelentkező fájdalom
  • krónikus alhasi fájdalom, ami kisugározhat például a derék tájékára is
  • termékenységi problémák (meddőség)

Fontos, ha bármelyik tünet rendszeresen jelentkezik, különösen, ha ezek az életminőséget befolyásolják, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni. A korai felismerés és a kezelés kulcsfontosságú lehet a betegség súlyosságának csökkentésében és a további komplikációk elkerülésében.

A kezelés menete mindig egyénre szabott és függ az aktuális állapottól, valamint a hölgy jövőbeni terveitől is. Általában a kezelés első lépése a laparoszkópos beavatkozás, majd ezt követően többféle gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre. A kiújulás esélye 5 éven belül ~ 50 %-s, de a kutatások folyamatosan zajlanak a témában, melyek vizsgálják például az endometriózis és a táplálkozás kapcsolatát is. A kutatások szerint egyes élelmiszerek fogyasztása - mint például az Omega-3-ban gazdag ételek- csökkenthetik a gyulladást és a fájdalmat, valamint javasolt kerülni az olyan élelmiszereket, amik fokozhatják a gyulladást a szervezetben, mint például a cukor és a finomított alapanyagok.

Ezen túlmenően, a stresszkezelés és a rendszeres, mérsékelt testmozgás is segíthet fenntartani az ideális hormonegyensúlyt és csökkenteni az endometriózis okozta fájdalmakat. Fontos megjegyezni, hogy minden terápiát és életmódváltást orvosi felügyelet mellett kell végrehajtani, hogy a legjobb eredményeket érjük el az endometriózissal való küzdelemben.

A témában további hasznos információkat találtok az Endometriózis Magyarország honlapján.

Tarts velem és ismerd meg jobban a ciklusod és ezáltal a saját tested működését!

További tartalmakért kövessetek Instragramon is:

Nőiességünk Varázsa: Ünneplés, Erő és Örökség Nőnapon

Az a „csodálatos” női lét? Mit is jelent pontosan nőnek lenni? Miért vagyunk szerencsések, hogy nők vagyunk?

 

Valószínűleg mindenki más választ adna ezekre a kérdésekre, de szerintem egy olyan utazást jelent, amely tele van kihívásokkal és győzelmekkel, nevetéssel és könnyekkel, de mindenekelőtt: végtelen lehetőségekkel. Amikor nőnapon gondolkodunk azon, miért vagyunk szerencsések, hogy nők vagyunk, egy sor különleges ok jut eszünkbe, amelyek ünneplésre méltóak. Ezek közül emelnék ki néhány csodát:

1. Az érzelmek gazdagsága: Nőként képesek vagyunk mély kapcsolatokat építeni, szeretni és szeretve lenni egy olyan mélységben, ami igazán gazdagít.

2. A teremtés csodája: Legyen szó gyermek születéséről, egy műalkotás létrehozásáról vagy egy vállalkozás felépítéséről, a nők teremtő erővel bírnak. Ez a képesség, hogy életet adjunk és tápláljunk, egy valódi csoda.

3. A saját utunk keresése: Minden nő egyedi úton jár. Vannak, akik a karrierjük építésére fókuszálnak, mások a családot helyezik előtérbe, megint mások pedig az önmegvalósítás különböző formáit kutatják. Soha ne felejtsük el, hogy mindegyik út tökéletes, mert a sajátunk.

4. A sokoldalúság művészete: Nőként képesek vagyunk több szerepet is betölteni – anya, barát, vezető, tanító, és még sorolhatnám. Ez a sokoldalúság teszi lehetővé számunkra, hogy a világ számos területén maradandót alkossunk.

5. A törékenység és az erő szépsége: A női lét gyönyörű egyensúlyt teremt a törékenység és az erő között. Képesek vagyunk könnyek között nevetni, és a legnehezebb helyzetekben is megtalálni a remény sugarait. A történelem során a nők számos akadályt legyőztek, és folyamatosan harcolnak a jogokért és az egyenlőségért. Ez az ellenálló képesség és bátorság olyan erőforrás, amelyre minden nő büszke lehet.

Szóval igen, véleményem szerint szerencsések vagyunk, hogy nők vagyunk és részesei lehetünk ennek a csodálatos, bár néha viharos, de szépséges kalandnak, amit női létnek hívunk.

 

Ünnepeljük magunkat azzal, hogy időt szánunk az önszeretetre és elfogadásra. Legyen szó egy nyugodt fürdőről, kedvenc könyvünk olvasásáról, vagy csak arról, hogy egy csendes pillanatban megköszönjük magunknak a napi küzdelmeket. 🌷

Boldog Nőnapot Kívánok Minden Nőtársamnak! 🌼🌸 💖

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Alvás - és a női ciklus összefonódása

Miért fontos a kapcsolat az alvás és a ciklus fázisok között?

A modern kor kihívásai és az állandóan változó környezetünk gyakran akadályozza a mély, pihentető alvást, különösen a nők számára, akiknek testi és lelki egyensúlyuk fenntartása mellett a menstruációs ciklusukkal is összhangban kellene lenniük.

A menstruációs ciklus különböző szakaszai – a follikuláris fázis, az ovuláció, a luteális fázis és a menstruáció – különböző hormonális változásokkal járnak, amelyek befolyásolják a nők energiaszintjét, hangulatát és alvásminőségét is.

A felpörgött világunkban a nők gyakran küzdenek azzal, hogy megadják maguknak a szükséges pihenés mennyiségét és minőségét. A munka, a családi kötelezettségek, a társadalmi elvárások és a digitális eszközök állandó használata csökkenti az alvásra fordított időt és zavarja az alvás természetes ritmusát. Ez különösen igaz a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban, amikor a hormonális változások miatt a nők alvásigénye megnőhet, vagy az alvás minősége romolhat.

Az alvás köré rendeződik az inzulin, a kortizol és a melatonin hormonok irányítása, amelyek a női szervezetben az elsődleges hormonok.

Azok a nők, akik kevesebbet alszanak napi 7-8 óránál (kivéve az átmeneti kisgyerekes időszakot) vagy este éjfél után fekszenek le aludni, náluk az immunrendszer hamarabb legyengülhet, nagyobb eséllyel alakulnak ki krónikus betegségek és hormonális egyensúlytalanságok.

Hogyan adjuk meg a szükséges pihenést a testünknek és a lelkünknek?

Alakítsd ki a rendszeres alvási rutinodat.

Az alvási rutin kialakításával kapcsolatos tippeket egy következő bejegyzésben olvashatjátok.

Ne felejtsd el, hogy az alvás nem luxus, hanem alapvető szükséglet, amely kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk és boldogságunk megőrzésében.

Tarts velem és ismerd meg jobban a ciklusod és ezáltal a saját tested működését!

Női termékeny évek szakaszai

Üdvözöllek az élet egyik legizgalmasabb szakaszában a női termékeny évek hullámvasútján.

Csatlakozz hozzám, hogy felfedezzük ezt a csodálatos utazást, ami tele van fordulatokkal, tanulságokkal és hol örömteli hol hormon változásokkal tarkított nehezebb pillanatokkal.


Íme a termékeny évek 5 fő állomása:


Kezdetek (11-18 év) - Az első menstruáció és a tinikori ciklusok:
Elkezdődik a nagy kaland! A tinédzser évek, amikor először ismerkedünk a menstruációs ciklussal, olyan ez az időszak, mint egy vadonatúj sorozat első epizódja.
Van itt minden: izgalom, kis dráma és rengeteg változás. Ebben a szakaszban a ciklus még lehet kiszámíthatatlan, de ne aggódj, ez teljesen normális. Ez az az időszak, amikor a testünk felfedezi saját ritmusát.


Felnőttköri ciklusok (18-45 év):


-    Húszas évek: „Aranykor vagy hullámvasút?”
A húszas évek, ahol már egy kicsit jobban értjük a testünk működését (vagy legalábbis azt hisszük). Sokan ezt az időszakot tartják a termékenység csúcspontjának, de ez nem jelenti azt, hogy minden simán megy és működik. A karrierépítés, a társas kapcsolatok és a "mit akarok az élettől" típusú nagy kérdések közepette a ciklusunk hatással lehet hangulatunkra, energiaszintünkre és általános jólétünkre is. Fontos, hogy fiatal felhőtlen évek alatt is odafigyeljünk a testünk jelzéseire és tiszteletben tartsuk annak szükségleteit.


-    Harmincas évek: „Életed Zenitje?”
A harmincas években sokan állapodnak meg, családot alapítanak, vagy éppen új irányt vesznek az életben. Ez az időszak kihívásokkal teli, de izgalmas is egyben. A ciklusod most már (általában) rendszeresebb, de az életmódváltozások, mint a terhesség, a szoptatás vagy a stressz erre is hatalmas befolyással bírnak. Fontos, hogy figyelj a tested jelzéseit és légy türelmes magaddal!


-    Negyvenes évek: „Az új kezdetek kora?”
A negyvenes évek gyakran hoznak némi változást a ciklusban is, köszöntve a perimenopauza első jeleit. Lehet, hogy észreveszed a ciklus hosszának, a menstruáció erősségének vagy a PMS tünetek változását. Ez az időszak a bölcsesség és az önismeret ideje is, ahol már tudod, mire van szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben.


Perimenopauza és menopauza időszaka (45 év felett)
Az ötvenes évekbeli változások, beleértve a menopauzát, új fejezetet nyitnak a női életben. Ez lehetőséget ad arra, hogy újraértékeljük, mi fontos számunkra, hogy tudunk kikapcsolódni és feltőltödni. A ciklus ebben a szakaszban leáll, de a nőiesség új dimenziói nyílnak meg előtted, tele új lehetőségekkel és kalandokkal.


A női termékeny évek szakaszai olyanok, mint egy izgalmas utazás a saját belső világunkban. Minden életszakasz különleges és egyedi kihívásokkal, valamint lehetőségekkel bír. A lényeg, hogy tanuljunk meg összhangban élni a testünkkel, megértve és ünnepelve annak minden változását. A női lét ciklikussága nem csak a biológiai folyamatok sorozata; ez egy összetett, de gyönyörű „tánc”, amely meghatározza az életünket.

Tarts velem és ismerd meg jobban a ciklusod és ezáltal a saját tested működését!

Menstruációs fázis - a "hormonális tél" időszaka

A menstruációs fázis a női ciklus kezdetét jelenti, ami egy állandó folyamat eredménye, melynek során a méh nyálkahártyája minden hónapban felépül, majd pedig lebomlik. Ez a folyamat vérzéssel jár, ami általában 3-7 napig tart. A ciklus ezen szakaszában a legalacsonyabb a hormonok szintje.

Első napok

A menstruációs ciklus első napja a piros vörös vérzés első napja. Minden egyéb menstruációt megelőző előjel (pl.: barnázás) még az előző ciklus utolsó napjaihoz tartozik. Ez az időszak a befelé fordulás, a nyugalom időszaka, ahol a gyulladáscsökkentés és a görcsoldás kerül előtérbe.

Produktivitás – a pihenés fontossága

A menstruációs fázisban a testünk megújulásra és pihenésre van szüksége. Ne érezd úgy, hogy teljesítened kell a megszokott tempódat; engedd meg magadnak, hogy többet pihenj, ha arra van szükséged. Az elegendő alvás például segít a testnek és az elmének a regenerálódásban.

Táplálkozás

A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a menstruációs fázisban is és a nők ilyenkor a főtt, melegen elkészített ételeket részesítik előnyben. Emellett törekedj olyan élelmiszerek fogyasztására, amelyek vasban és magnéziumban gazdagok, hogy ellensúlyozd a vérzés során elvesztett tápanyagokat.

Edzés és energia

Bár a menstruációs fázis alatt nehezebben veheted rá magad a mozgásra, a könnyű testmozgás, mint a sétálás, vagy a menstruációs panaszokat enyhítő jógagyakorlatok, segíthetnek a testi tünetek kezelésében.

Kapcsolatok

A menstruációs fázisban gyakran tapasztalhatunk érzelmi hullámzásokat, amelyek befolyásolhatják kapcsolatainkat. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy nyitottak és őszinték legyünk érzéseinkkel kapcsolatban. A kommunikáció kulcsfontosságú: próbáljuk meg kifejezni magunkat világosan és nyugodtan, hogy környezetünk megérthesse, mi zajlik bennünk. Például ha szükségünk van egy kis magányra, próbáljuk meg ezt előre jelezni szeretteinknek, hogy megértsék és tiszteletben tartsák igényeinket.

Öngondoskodás

A menstruációs fázis több, mint csak a ciklus egy szakasza; lehetőség az önismeretre, a testünkkel való összhangra és az öngondoskodás gyakorlására. Használd ezt az időszakot arra, hogy reflektálj az elmúlt hónap tapasztalataira és tiszteld meg a tested természetes ritmusát.

Tarts velem és ismerd meg jobban a ciklusod és ezáltal a saját tested működését!

 

Luteális fázis - a "hormonális ősz" időszaka

A luteális fázis a menstruációs ciklusod utolsó szakasza, ami az ovulációt követi és a következő menstruáció kezdetéig tart. Ez a ciklus egyetlen fix szakasza, melynek hossza kb. 10-15 napig tart, és jellemzően változatos érzelmi és fizikai tünetekkel jár. A luteális fázis alatt a testünk progeszteron termelése növekszik, ami előkészíti a méhet a lehetséges terhességre.

Érzelmi hullámvasút

A luteális fázisban sok nő érzelmi ingadozásokat tapasztalhat, ami a hormonális változásoknak tudható be. Fontos, hogy tudd, ez teljesen normális. Próbálj meg több időt szánni az öngondoskodásra, vagy egyszerűen csak arra, hogy kikapcsolódj és pihenj.

Fizikai tünetek

Az energiaszint csökken, az alap testhőmérséklet megemelkedik, ezáltal érzékenyebbé is válhatsz. A hormonális egyensúlytalanság pedig fizikai tünetek megjelenésével is járhat, mint például az enyhe puffadás, mellfeszülés, fáradtság és édesség iránti vágy.

Táplálkozás és edzés

A luteális fázisban a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú lehet a kellemetlen tünetek enyhítésében. Fogyassz keresztes virágú zöldségeket, melyek segítenek a felesleges ösztrogén kivezetésében és kicsivel több szénhidrátra is van szüksége a szervezetnek, hogy jobban teljesítsünk az edzésen is. Ilyenkor az edzettségi szint fenntartási a cél és nem az intenzív edzések erőltetése. Funkcionális gyakorlatokra helyezd a hangsúlyt és inkább válaszd a jógát vagy a hosszabb sétákat a természetben. Az inzulin érzékenység romlik ebben a fázisban, ezért erre is érdemes figyelmet fordítani. Továbbá magas rosttartalmú ételekkel tudjuk támogatni az emésztő- és bélrendszerünket.

 

Produktivitás és kapcsolatok

Ebben a fázisban a kritikusabb gondolkodás kerül előtérbe, ezért érdemes olyan feladatokat vállalni vagy ütemezni a napi rutinba, melyek több analízist igényelnek. Ezekben a napokban nem a bulik és a társas kapcsolatok fognak dominálni, hanem a befelé fordulás és a kevésbé intenzív, vibráló programok.

Stresszkezelés és pihenés

A luteális fázisban különösen fontos a stresszkezelés és a megfelelő pihenés. Próbálj ki relaxációs technikákat, mint a jóga, vagy a mély légzés, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt és elősegíthetik a jó alvást. Ezenkívül ne felejts el időt szánni a kedvenc tevékenységeidre, amelyek segítenek ellazulni és feltöltődni

A luteális fázisban átélt tapasztalatok segíthetnek abban, hogy jobban megismerd a tested és az érzelmeid. Használd ezt az időszakot az önismeret és az önreflexió mélyítésére.

Ovulációs fázis - a "hormonális nyár" időszaka

Az ovulációs fázist a női ciklus „luxus” csúcspontjának is nevezhetnénk. Elérkezik az a pont, amikor a domináns tüsző megérett, és a női szervezetben a legmagasabb az ösztradiol szint és a testünk készen áll a megtermékenyítésre.

 

Észleld a tested jelzéseit

Az ovulációs fázisban számos testi jel utalhat arra, hogy a legtermékenyebb időszakunkban vagyunk. Ilyenek például a nyúlós méhnyaknyák, és a fokozott szexuális vágy. Fontos, hogy ismerd és figyeld ezeket a jeleket, akár a természetes családtervezés, akár a terhesség elkerülésének céljából.

 

Energia és produktivitás

Az ovulációs fázisban sok nő magabiztosabbnak és vonzóbbnak érzi magát, köszönhetően a fokozott ösztrogén szintnek. Az edzés szempontjából ugyanazokat a gyakorlatokat és edzés formákat érdemes végezni, mint a follikuláris fázis alatt, azonban kiemelten figyelni kell a sérülésveszélyre. Ez az időszak kiváló a társas kapcsolatok elmélyítésére és az új kapcsolatok kialakítására. Használd ki a fokozott kommunikációs készségedet, hogy erősítsd kapcsolataidat mind a munkahelyen, mind a magánéletedben. Ez az időszak kiváló arra is, hogy befejezz olyan feladatokat, amelyeket korábban elhalasztottál.

 

Figyelj a táplálkozásra

Ezekben a napokban a legalacsonyabb az étvágya a nőknek, melynek evolúciós oka van. Azonban ebben a szakaszban is törekedj arra, hogy tápláló, tápanyagban gazdag ételeket fogyassz, mint például friss zöldségek, gyümölcsök, és ne feledkezz meg a jó minőségű szénhidrát forrásokról sem. Már ebben fázisban érdemes elkezdeni az „ösztrogénkivezetést” és a májtámogatást a táplálkozásban.

 

Öngondoskodás

Bár az ovulációs fázis tele van energiával és lehetőségekkel, fontos, hogy ne felejts el időt szánni az öngondoskodásra és a reflexióra. Gyakorolj olyan tevékenységeket, mint a meditáció vagy a természetjárás, amelyek segítenek fenntartani a belső egyensúlyt és összekapcsolódnak a belső éneddel.

 

süti beállítások módosítása